דילוג לתוכן

אודות הארכיון

תולדות הארכיון

ב-1973 הוחלט באסיפת החברים של קיבוץ לביא להקים ארכיון. עד אז החומר הארכיוני נשמר במחסן כללי ללא תנאים מתאימים, וטופל בידי חברים שונים. החבר דוד רייס ז”ל נבחר כארכיונאי, השתלם בקורסים במסגרת ארגון הארכיונים של הקיבוצים והחל בסידור ושימור החומר בצורה מקצועית. בשנת 1982 הקיבוץ ייעד חדר לארכיון ודוד דאג לרכז את כל החומר בחדר זה. הוא הביא למודעות המוסדות והחברים את החשיבות של שמירת החומר המנהלי וההיסטורי. 
אחרי שדוד ז”ל נפטר בשנת 1996 טובה וינטר התחילה לעבוד בארכיון בעבודה חלקית, ועכשו מנהלת את הארכיון במשרה מלאה. בנוסף עובדים בארכיון חברים במשרות חלקיות. הארכיון כרגע שוכן בדירה קטנה במרכז הקיבוץ ויש תקווה שבעתיד הוא יעבור למשכן גדול יותר שמתאים לארכיון מסודר ומבוסס. 

מטרת הארכיון

מטרת הארכיון היא לשקף את ההיסטוריה של לביא על ידי שמירת החומר המנהלי וההיסטורי שנוצר בקיבוץ. אחרי שימור החומר ורישומו יש חשיבות רבה לפרסום החומר לחברים ולציבור הרחב.

תכולת הארכיון

ארכיון קבוץ לביא מכיל חומר ייחודי על התארגנות הגרעין האנגלי שייסד את הקיבוץ ב 1949. יש התכתבות ענפה עם הבח”ד (ברית חלוצים דתיים) באנגליה, ומידע על הקינדרטרנספורט וההכשרות באנגליה.
יש חומר מנהלי ממוסדות הקבוצה, המזכירות, רכזי ענפים וועדות, ונושאי תפקידים שונים. פרוטוקולים של אספות החברים וישיבות המזכירות מיום הקמת הקיבוץ רשומים או מוקלטים. יש מעט חומר על הקבוצות הזמניות ששהו בלביא לאורך השנים- גרעינים, הכשרות, אולפנים, מתנדבים ושירות לאומי.
אנו שומרים על חוברות עלון הקיבוץ “אצלנו” משנת 1950. כל החוברות עברו דיגיטציה ואפשר למצוא כל מאמר דרך התוכנה הארכיוני. החל משנת 1960 נשמרו גם תכנית ודף השבוע, המודיעים לחבר על עניינים ונושאים עדכניים וחשובים מאותו שבוע, ולכן שופכים אור על התנהלות הקבוץ לאורך זמן.
בארכיון אפשר לעיין בתיקים ובמפות וללמוד על התפתחות החקלאות, החינוך והכלכלה בגליל התחתון. 
יש בארכיון אוסף צילומים החל מימיה הראשונים של לביא ועד ימינו.
ברשותנו סרטים שצולמו באירועים שונים וראיונות אישיים עם ותיקי לביא, שמועברים כעת למדיה דיגיטלית.
אנו גם שומרים תיקים אישיים על כל חבר וארכיונים אישיים של חברים שהפקידו את אוסף חייהם אצלנו.
מאד נשמח להיענות לבקשות של חוקרים, בני נוער, או לכל המתעניין בקיבוץ שלנו. חלק מהחומר כבר ממוחשב וזה מקל על הנגישות לכל הנושאים.